Zoek
Sluit dit zoekvak.
Zoek
Sluit dit zoekvak.

Nekklachten

Last van nekklachten?

De nek is het steunvlak van het hoofd, en dat is een zware taak. Het hoofd weegt gemiddeld vier tot zes kilo en in de ideale situatie staat het recht boven de schouders. In het dagelijks leven zijn er veel factoren die invloed hebben op de stand en als je pech hebt resulteert één daarvan in nekklachten

De nek is opgebouwd uit zeven wervels. Dit zijn botten met uitsteeksels aan de achterzijde en de zijkanten. Tussen iedere nekwervel ligt een tussenwervelschijf. Deze zijn gemaakt van zachter, flexibel materiaal en zorgen voor meer bewegelijkheid en schokdemping tussen de wervels. Door de wervels heen loopt het ruggenmerg. Dit ruggenmerg bestaat uit een bundel zenuwbanen, waaruit links en rechts zenuwen uittreden tussen iedere nekwervel. Deze zenuwen waaieren uit en lopen vervolgens door tot in de armen en handen en sturen hier de spieren en gevoelsreceptoren (gevoelszenuwen) aan.

Langs de nekwervels lopen spieren en gewrichtsbanden (ligamenten), die zorgen ervoor dat wervels niet kunnen verschuiven ten opzichte van elkaar en bewegingen van de nek gecoördineerd kunnen plaatsvinden. Ook lopen er belangrijke bloedvaten langs de nek omhoog, deze voorzien de hersenen van bloed en zuurstof.

Meestal niks ernstigs

Pijn in de nek komt veel voor en wordt meestal veroorzaakt door de spieren, banden en kleine gewrichtjes. Klachten kunnen langzaam ontstaan, maar ook van het ene op het andere moment. In de meeste gevallen is er niets ernstigs aan de hand, maar evengoed kunnen nekklachten je erg beperken in je dagelijks leven.

Waar komt het door en wat merk je?

Nekpijn kan veel verschillende oorzaken hebben. Veel voorkomend en algemeen bekend zijn hernia en slijtage (artrose). Klachten kunnen ook ontstaan door een (langdurig) belastende lichaamshouding, waardoor spieren, banden en gewrichtjes uit balans raken. Ook vermoeidheid, spanningen en stress spelen een rol bij nekklachten. Nekpijn kan ook acuut ontstaan door bijvoorbeeld torticollis of whiplash.

Wat kun je zelf doen bij nekpijn?

Tenzij er sprake is van ernstige pathologie verdwijnen de klachten binnen 6 weken vanzelf. Je hoeft in deze periode in principe geen actie te ondernemen. Wel moet je proberen de nek zo normaal mogelijk te gebruiken. Ontwijk de klachten niet, beweeg zo ontspannen mogelijk. Het stijfhouden van de nek zorgt er juist voor dat de overmatige spierspanning rondom de nek toeneemt. Hierdoor nemen ook de klachten toe. Test geregeld de beweeglijkheid van je nek, door rustig te draaien en omhoog en omlaag te kijken om de spieren te activeren, luister hierbij goed naar je lichaam en provoceer niet onnodig je klachten.

Worden de klachten binnen 6 weken niet minder of zelfserger? Neem dan contact op met de fysiotherapeut.

Fysiotherapie bij nekklachten

Als de nekpijn niet vermindert of juist erger wordt kan je fysiotherapeut uitzoeken waardoor het herstel stagneert. In veel gevallen betekent dit dat in kaart gebracht wordt welke factoren belemmerend werken. In samenspraak stelt de fysiotherapeut een plan op met enkele leefregels, om deze factoren te beïnvloeden. Soms wordt ontdekt dat één of enkele gewrichten in de nek te weinig of juist te veel bewegen. De fysiotherapeut helpt je dan door die te mobiliseren. Veelal krijg je daarnaast oefeningen mee naar huis om specifieke bewegingen te maken en spieren te activeren of omringende gewrichten te mobiliseren.

 

Heb je al een tijdje last van nekklachten? Dan kunnen wij jou misschien verder helpen. In overleg bekijken we of er een behandeling nodig is en welke vorm het best bij jou past.

Afspraak inplannen?

Wil je een afspraak inplannen? Je kunt ons bereiken door te bellen naar het telefoonnummer: 0478-588291 of stuur een e-mail naar info@fysiotherapiewieenhof.nl

Deel deze pagina

Openingstijden

Maandag8.00 – 17.30 uur
Dinsdag8.00 – 19.00 uur
Woensdag8.00 – 17.30 uur
Donderdag8.00 – 17.30 uur
Vrijdag8.00 – 17.00 uur